Att använda ett sk child theme för din WordPress hemsida

Ett nyare och uppdaterat inlägg finns nu på min sida divi.se

Ett WordPress child theme (barntema på svenska) är vad man kan kalla ett undertema av ett annat WordPress-tema. Det använder helt enkelt stommen av det andra temat, men möjliggör mer personlig anpassning, som dessutom inte försvinner när huvudtemat uppdateras.

Ofta vill man anpassa färg och form och att göra det i ett ordinarie tema ökar risken att den sk stilmallen skrivs över och du får börja om från början. Med ett barntema skapar du en egen stilmall som ärvs in i temat och ”slår ut” ordinarie temas stillmall, och den påverkas inte heller av framtida uppdateringar.

Minimum för att skapa ett barntema är stilmallen, men man brukar även inkludera functions.php för att ärva in stilmallen korrekt. Så följande filer rekommenderas att du använder för att komma igång. Lägg dem i en mapp med samma namn som ditt önskade temanamn:

style.css
functions.php

För att få ditt barntema att hämta stöd från ordinarie tema behöver du inleda filen style.css med åtminstone följande rader där du givetvis ersätter tema-namn med ditt eget barntemanamn samt template med det huvudtema du vill använda, i detta fall Divi från Elegant Themes, som vi på Joolo Webbdesign använder oss av ((länken är en sk affiliatelänk som ger Joolo Webbdesign en viss ersättning om du köper någon av deras licenser)

/*
Theme Name: tema-namn
Template: Divi
*/

Du kan ha med även författare, länkar, licens, utseende mm om du vill. Läs vidare på WordPress hemsida för en fullständig referens

Skapa sedan en tom fil som du döper functions.php och addera följande kod:

<?php
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'my_theme_enqueue_styles' );
function my_theme_enqueue_styles() {
    wp_enqueue_style( 'parent-style', get_template_directory_uri() . '/style.css' );
}
?>

Ladda sedan upp din mapp med dina två filer till wp-content/themes. Se även till så du har huvudtemat på plats så ditt tema kan ärva egenskaper från det.
Nu kan du gå in i din WordPress-admin och aktivera ditt nya tema. Alla ändringar i färg och form gör du nu i stilmallen (style.css) i ditt barntema,

Vill du ha hjälp med att skapa upp filerna till ditt barntema kan du testa denna gratistjänst från Elegant Marketplace som mejlar filerna till din e-post (helt gratis!)

Har du läst dessa artiklar också?

Joolo Webbdesign är ett hobbyprojekt som drivs av familjen Rossini. Det är jag Henrik som installerar och konfigurerar WordPress installationen och sedan bygger, designar och administrerar webbsidor med hjälp av temat Divi från Elegant Themes. Min fru Sabina assisterar med smarta inspel.

Jag har jobbat med webbpubliceringssystemet WordPress i över femton år. Att det blev just WordPress var för dess enkelhet, för att det fanns en sådan bra och fri support kring systemet och många bra teman och plugins utvecklade av engagerade användare som var fria att använda. Nu erbjuder jag mina tjänster även till dig så du har möjlighet att få en snygg och mobilvänlig hemsida utan att det kostar skjortan.

Jag kan även erbjuda dig och ditt företag Chatbottar och nya smarta automatiska lösningar. Jag använder plattformar som t ex ActiveChat och Landbot, men kan även hantera ChatFuel, DialogFlow m fl Läs mer på systersiten digitalassistent.se.

Eftersom jag arbetar fulltid med annat arbete så är detta ett hobbyprojekt som jag gör på min fritid. Jag kan inte att ta åt mig mer projekt än jag klarar av att hantera så vill du ha hjälp gäller det att vara ute i tid! Jag vänder mig främst till småföretagare och föreningar.

Har du frågor kring våra tjänster så kontakta mig gärna via e-post henrik@joolo.se så hör jag av mig inom kort.