fbpx

Ny säkerhetsrelease WordPress 4.9.5

Denna release innehåller buggrättningar och säkerhetsfixar. Vi rekommenderar att ni uppgraderar er webbplats omgående.
Se https://codex.wordpress.org/Version_4.9.5

 

Att använda ett sk child theme för din WordPress hemsida

Ett WordPress child theme (barntema på svenska) är vad man kan kalla ett undertema av ett annat WordPress-tema. Det använder helt enkelt stommen av det andra temat, men möjliggör mer personlig anpassning, som dessutom inte försvinner när huvudtemat uppdateras.

Ofta vill man anpassa färg och form och att göra det i ett ordinarie tema ökar risken att den sk stilmallen skrivs över och du får börja om från början. Med ett barntema skapar du en egen stilmall som ärvs in i temat och ”slår ut” ordinarie temas stillmall, och den påverkas inte heller av framtida uppdateringar.

Minimum för att skapa ett barntema är stilmallen, men man brukar även inkludera functions.php för att ärva in stilmallen korrekt. Så följande filer rekommenderas att du använder för att komma igång. Lägg dem i en mapp med samma namn som ditt önskade temanamn:

style.css
functions.php

För att få ditt barntema att hämta stöd från ordinarie tema behöver du inleda filen style.css med åtminstone följande rader där du givetvis ersätter tema-namn med ditt eget barntemanamn samt template med det huvudtema du vill använda, i detta fall Divi från Elegant Themes, som vi på Joolo Webbdesign använder oss av ((länken är en sk affiliatelänk som ger Joolo Webbdesign en viss ersättning om du köper någon av deras licenser)

/*
Theme Name: tema-namn
Template: Divi
*/

Du kan ha med även författare, länkar, licens, utseende mm om du vill. Läs vidare på WordPress hemsida för en fullständig referens

Skapa sedan en tom fil som du döper functions.php och addera följande kod:

<?php
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'my_theme_enqueue_styles' );
function my_theme_enqueue_styles() {
  wp_enqueue_style( 'parent-style', get_template_directory_uri() . '/style.css' );
}
?>

Ladda sedan upp din mapp med dina två filer till wp-content/themes. Se även till så du har huvudtemat på plats så ditt tema kan ärva egenskaper från det.
Nu kan du gå in i din WordPress-admin och aktivera ditt nya tema. Alla ändringar i färg och form gör du nu i stilmallen (style.css) i ditt barntema,

Vill du ha hjälp med att skapa upp filerna till ditt barntema kan du testa denna gratistjänst från Elegant Marketplace som mejlar filerna till din e-post (helt gratis!)

Testa Divi 3.0 helt gratis

I samband med releasen kan du testa nya Divi-byggaren och läsa om allt som ingår på denna sida

Divi 3.0 Has Arrived! Introducing The Visual Page Builder So Ridiculously Fast & Easy-To-Use You’ll Think It’s Magic

WordPress 4.5.2

Detta är en sk säkerhetsrelease som man bör köra in omgående. Läs mer:

WordPress 4.5.2 Security Release

 

WordPress 4.4.1 släppt

Wordpress_logo_8Det här är en sk säkerhets- och underhållsrelease. Det betyder att man har rättat en del säkerhetsproblem som uppstått efter releasen av 4.4.
För att vara exakt 52 buggrättningar.

Läs mer

 

Version 4.4 av WordPress – Clifford

Wordpress_logo_8Ny versionen av WordPress är döpt till ”Clifford”, för att hedra trumpetaren Clifford Brown. Ny funktioner i 4.4 gör att din webbplats blir mer responsiv (mobilvänlig). Man lanserar även ett nytt gratistema, Twenty Sixteen.
Några av nyheterna i korthet:

 • Responsiva bilder
  WordPress anpassar nu per automatik bildstorleken beroende på vilken enhet man använder.
 • Bädda in länkar
  Nu kan du kopiera en länk i ett inlägg och en förhandsgrankning visas, se ex nedan där jag bäddat in posten om alla WordPress nyheter i 4.4

WordPress 4.4 “Clifford”

 • Nyheter kring Rest API hanteringen
  Förenklar hanteringen för mer avancerad utveckling
 • Förbättring i kodhantering för ex ”Term meta”
 • Förbättring i kommentarsfunktionalitet

Läs hela posten från WordPress här